GLEDALIŠKI STUDIO »ANIMA«26.05.2011
POŠTAR PAVLI - PROMOCIJA ZNAMKE
Na promociji znamke poštarja Pavlija, sta se prvič v živo srečala Rok Vilar, avtor lika in poštar Pavli.
več >>>
21.03.2011
POMLADNI VRTILJAK
TA ČUDOVITA ZEMLJA - gledališka predstava za velike in male, za vse, ki nam ni vseeno!
več >>>
16.02.2011
SKUPAJ Z VAMI V POMLAD
Nekoliko preoblečena "Nerodna Avguština" vas vabi, da se skupaj podamo na družinski potep
več >>>
29.01.2011
ZAKAJ PA NE V BUTALE?
Duhovita uprizoritev Butalcev, s Cefizljem in pravim butalskim policajem.
več >>>
23.02.2010
POŠTAR PAVLI
Poštar Pavli je razgibal prste širom po Sloveniji!
več >>>
8.02.2010
4. Dan kulture in atrakcij Postojna
Studio Anima ponovno na tradicionalnem druženju družin, ki si želijo kulturni praznik preživeti na aktiven in zabaven način
več >>>
3.10.2009
SAJMIRI V ZOO LJUBLJANA
PRIŠLE SO OPICE…gospod FICKO s Piko Nogavičko
več >>>
3.05.2009
Rojstni dan zmajčka Jamija
Studio Anima na čarobnem rojstnem dnevu zmajčka Jamija v Postojnski jami
več >>>
31.08.2008
GOSTOVANJE NA ŠVEDSKEM
Po gostovanju v Avstraliji, nas je tokrat pot peljala na sever. Švedska – dežela gozdov, losov, gozdnih prostranstev in prijaznih ljudi
več >>>

 

11.09.2013

GLEDALIŠKI STUDIO »ANIMA«-Igra za življenje-

Pa začnimo na začetku – pri iskrenosti !

Vsako jesen, ko narava praznuje višek svoje plodnosti in nas obdari z opojnimi okusi, vonjavami in barvami, praznuje tudi skupnost ljudi, ki živijo na Primskovem. Dom krajanov z lepo dvorano so nam zgradili in zapustili naši predniki in s tem jasno sporočili: » To je skupni dom ljudi nekega kraja, namenjen druženju, spoznavanju, ustvarjanju, izmenjavanju izkušenj in praznovanju«. In greh bi bil, če se v skupnem domu ne bi družili vsi mi, ki skupaj živimo v nekem kraju, v svojih najlepših barvah, ob prisotnosti vseh generacij.

 Vsako jesen torej, ko se v domu krajanov Primskovo zberemo pevci, plesalci, ustvarjalci, ..., se na odru predstavijo tudi otroci. K sodelovanju pritegnem otroke iz osnovne šole in vrtca na Primskovem. Tako so vsaj enkrat letno nagrajeni z izkušnjo odrskega nastopanja, generalko, odrskimi lučmi, tremo ter seveda aplavzom.

Reakcije otrok ob aplavzu, večinoma neverbalne in najbolj iskrene so me prepričale v to, da sem se odločila za obuditev gledališke dejavnosti v našem kraju.

 Otroci so ob aplavzu žareli, oči so se jim iskreno iskrile in hrbtenice ravnale. Doživeli so trenutek, ko so postali pokončni in samozavestni posamezniki, vredni aplavza, sprejeti takšni – kot so, s pomočjo principa » VSI ZA ENEGA – EDEN ZA VSE«.

 

Zakaj torej gledališki studio ?

Najbolj iskrene reakcije otrok po odrskem nastopanju nam zanova in znova sporočajo, da vsi potrebujemo aplavz in sprejetost, nagrado torej, ki se ne da meriti z ocenami, sekundami, metri, točkami, ampak zgolj z osebnim zadovoljstvom, sprejetostjo samega sebe, smehom in srečo, ki jo lahko delimo z drugimi.

Prav slednje – deljenje z drugimi, ustvarjanje in delo v skupini, je najbolj pomembno v gledališču. Zato smo delo v gledališkem studiu poimenovali IGRA ZA ŽIVLJENJE. S pomočjo veščin pridobljenih v gledališkim studiu bojo otroci bolj samozavestni, vešči v odnosih, komuniciranju, prepoznavanju skritih pasti življenja. Vsekakor osnovna popotnica za življenje, ki jo v tekmovalnem svetu in svetu odtujenosti medčloveških odnosov (računalniki, mediji), pomanjkanju empatije, žal ne prejmejo več vsi otroci.

 • Gledališče ni tekmovanje, gledališče je sodelovanje.
 • Gledališče ni prisila, je iskrena želja.
 • V gledališču nisi nikoli sam, ampak vedno obdan z ljudmi, ki ti pomagajo in s tem pomagajo sebi.
 • Osebnostne lastnosti, ki so v današnji družbi lahko tarča posmeha, so v gledališču zaželene in potrebne, saj obogatijo pisano preprogo življenja in je ne raztrgajo ( le kaj bi bil Sten brez Olija).
 • V gledališču ne sodimo in obtužujemo, ampak razumemo in sprejemamo.
 • Gledališče je pot k samemu sebi, je sprejetost samega sebe in to je osnova za srečnega in samozavestnega človeka.
 • Gledališče je odkrivanje svetov v nas samih in verjemite, da so naši predniki poskrbeli za to, da v sebi nosimo veliko več danosti, talentov, sposobnosti, kot mislimo.
 • In končno, gledališče je ena velika igra življenja, igra pa je bolj zdrava od mleka, je bolj sveža od vode, v igri smo svobodni in se imamo radi.

 

Kako poteka delo v gledališkem studiu ANIMA ?

Prva naloga mentorjev gledališkega studia je ustvariti okolje, kjer se bojo otroci počutili varne in sprejete. Le tako bojo lahko odkrivali nove svetove. Pomembna je  pot do cilja. Na gledališki poti bojo otroci odkrivali in se zeznanjali z različnimi gledališkimi stili, prvinami gledališča, tako se bomo skupaj odločili, kaj komu najbolj leži. Velik povdarek je na zaupanju, medsebojni pomoči, sodelovanju. Prav vse ideje bojo uslišane, vsak se bo lahko preizkusil v vsem, ne bo stranskih vlog, samo glavne, saj si jih bojo otroci ustvarili sami.

Spoznavali bomo:

 • Kako deluje gledališče – igralec, režiser, dramaturg, tonski tehnik, lučkar, scenograf, kostumograf, lutkovni animator,...
 • Zvrsti gledališča: klasično, lutkovno, improvizacijsko, musical, fizično, pantomima, senčno,...
 • Trenirali bomo igralčev glas, gib,petje, ples, občutek za prostorsko predstavljivost, ustvarjalni gib, kreativno pisanje, koncentracijo, spomin, ravnotežje, periferno videnje, čut za soigralce,...

Delo v gledališkem studiu bom vodila Andreja Stare, akademska igralka. Sem magistra alternativnega in lutkovnega gledališča, smer igra. Izobrazbo sem pridobila na DAMU, akademiji lepih umetnosti v Pragi. Z gledališčem se ukvarjam profesionalno, svoje delo pa me navdaja z ljubeznijo do življenja, pozitivno energijo in vrednotami, ki jih želim znova in znova predajati naprej.

V gledališkem studiu  kot mentorji sodelujejo tudi drugi uveljvljeni ustvarjalci s področja gledališča, lutkarstva, plesa in petja, nekateri še manj uveljavljeni, a vsekakor iskreni do svojega dela, življenja in otrok.

Sodelavci:

 • JELENA SITAR CVETKO, lutkarica, dramaturginja, režiserka, publicistka, pred leti tudi umetniška vodja Lutkovnega Gledališča Ljubljana, trenutno pa predavateljica na Pedagoški fakulteti v Kopru
 • BRANKA POTOČNIK KRAJNIK, učiteljica veščin vokalno – instrumentalnega pouka, zborovskega petja, dirigentka komornega zbora De Profundis, trenutno predava na Pedagoški fakulteti v Ljubljani
 • slušatelji IMPROVIZACIJSKEGA Gledališča Pionirskega doma v Ljubljani

 

Pa še nekaj osnovnih informacij !

 • V studiu bomo delali od srede oktobra do srede junija, vsi izgubljeni termini (prazniki, bolezni) se bojo nadomeščali
 • Prostore imamo v novem prizidku doma krajanov Primskovo, pred produkcijami se dela na odru
 • Skupine so oblikovane v več starostnih obdobij, številčno omejene
 • Delo poteka enkrat tedensko, dve šolski uri
 • Letno pripravimo dve produkciji, lahko tudi gostujemo
 • Predvidena termina sta ponedeljek ali torek ter četrtek ob 17.00, oz. po dogovoru
 • Cena obiskovanja gledališkega studia: 40 eur (ddv je že vključen)

VPIS IN INFORMATIVNI DNEVI:

Ponedeljek, 16.9.2013 ob 17.00

Sreda, 18.9.2013 ob 18.00

OSTALE INFORMACIJE: 041 895 404

Andreja Stare, akad. igralka 

   
© Studio anima izdelava spletnih strani e-prospekt