GOSTOVANJE NA ŠVEDSKEM11.09.2013
GLEDALIŠKI STUDIO »ANIMA«
več >>>
26.05.2011
POŠTAR PAVLI - PROMOCIJA ZNAMKE
Na promociji znamke poštarja Pavlija, sta se prvič v živo srečala Rok Vilar, avtor lika in poštar Pavli.
več >>>
21.03.2011
POMLADNI VRTILJAK
TA ČUDOVITA ZEMLJA - gledališka predstava za velike in male, za vse, ki nam ni vseeno!
več >>>
16.02.2011
SKUPAJ Z VAMI V POMLAD
Nekoliko preoblečena "Nerodna Avguština" vas vabi, da se skupaj podamo na družinski potep
več >>>
29.01.2011
ZAKAJ PA NE V BUTALE?
Duhovita uprizoritev Butalcev, s Cefizljem in pravim butalskim policajem.
več >>>
23.02.2010
POŠTAR PAVLI
Poštar Pavli je razgibal prste širom po Sloveniji!
več >>>
8.02.2010
4. Dan kulture in atrakcij Postojna
Studio Anima ponovno na tradicionalnem druženju družin, ki si želijo kulturni praznik preživeti na aktiven in zabaven način
več >>>
3.10.2009
SAJMIRI V ZOO LJUBLJANA
PRIŠLE SO OPICE…gospod FICKO s Piko Nogavičko
več >>>
3.05.2009
Rojstni dan zmajčka Jamija
Studio Anima na čarobnem rojstnem dnevu zmajčka Jamija v Postojnski jami
več >>>

 

31.08.2008

GOSTOVANJE NA ŠVEDSKEM

Po gostovanju v Avstraliji, nas je tokrat pot peljala na sever. Švedska – dežela gozdov, losov, gozdnih prostranstev in prijaznih ljudi

Pot do oddaljenega cilja smo popestrili s strokovno ekskurzijo v Prago, kjer ima gledališče bogato zgodovino. Navdušila nas je predstava teatra Laterna Magica, utrip češke prestolnice pa nam je zanimivo predstavila igralka Andreja, ki je tu študirala.

Gledališče, zgodbe, pravljice, vse je tesno povezano z našo dejavnostjo, zato je bil postanek v rojstnem kraju pisatelja in pravljičarja Hansa Christiana Andersena - Odense na Danskem res doživetje. Začutili smo utrip teh severnih dežel, ki so se izkazale za urejene, kljub visokemu standardu pa izžarevajo preprostost in prijaznost. Ker smo kilometre nabirali z avtodomom, nas je prijetno presenetila kultura na cesti. Človek si res oddahne. Danska značilnost so mostovi in trajekti, saj celotna dežela prepletanje otokov in polotokov.

Prvi cilj Švedske je bil Wimmerbiy. Nočna vožnja do tja je bila dolga in naporna. Naša najmlajša člana ekipe sta vztrajno upala na srečanje z losom, kar pa bi bilo za šoferja manj prijetno, saj je s svojimi rogovi pravi hrust med sodokopitarji.

Vse se je srečno izšlo in oddahnili smo si ob pogledu na tablo »Astrid Lindgreen vårld«. V domišljijskem svetu Astrid Lindgren smo preživeli ves naslednji dan. Predstave v živo, muzej, njena rojstna hiša in grob, vse je v nas pustilo pečat.

Nov dan in prestolnica Švedske – Stockholm. Na predvečer prvega gostovanja nas je gospa Stanislava Gillgren popeljala v pizzerijo Alex, kjer verjeli ali ne, najboljše pice peče Marjan iz Kranja. 

Varovanci vrtca v Minnebergu, kjer smo Avguštinovi prvič nastopili, so bili izključno švedski otroci. Kljub nepoznavanju jezika je bil odziv neverjeten, saj smo zaključili z živahnim rajanjem. Predstavo sta si ogledala tudi predstavnica Ambasade Republike Slovenije iz Stockholma gospa Ana Plesec, ki nas je ob zaključku povabila na obisk ambasade ter novinar Lojze Hribar.

Čeprav čisti novinci v Stockholmu, smo popoldan sedež slovenske ambasade brez težav našli. Gospa Metoda Mikuž Bračkovič, ki je na švedskem že dalj časa, je kratko predstavila zgodovino in razvoj te dežele, vmes pa zanimivostih Švedske in švedov danes. Seveda smo se seznanili tudi z aktualnim dogajanjem na področju odnosov med državami, ki jih diplomatsko pokrivajo.

Prav prijeten je bil pogled na plapolajočo slovensko zastavo, na pročelju stare stockholmske palače, ko smo odhajali na raziskovalni potep po švedski prestolnici.

Še dva dni smo imeli na voljo za okušanje te zelene prestolnice, ki se razprostira ob morju, na otokih in vzpetinah.

V mestnem gledališču Farste, ki je pravzaprav predmestje Stockholma, je bilo naše drugo gostovanje. Bili smo res pisana druščina narodnosti, ki jih druži veselje do odra in pomemben jezik temveč srčnost, s katero igralci podajajo svoje sporočilo.

Za tiste drobne težavice pri razumevanju sta poskrbela z uvodno besedo gospod Pavel  in gospa Helena Jarl Kerzar, ki je bila tudi sponzor knjige »Zvezda Astrid« avtorja Marjana Marinška.

V Göteborgu, kjer ima sedež društvo Slovenski dom, smo navdušili starejše gledalce, ki so se do solz nasmejali. Najglasneje je seveda donel Zvonetov smeh – kdor ne verjame, ga pač še ni slišal. In njegov smeh se je razlegal tudi v Olofströmu, kjer je bilo zadnje dejanje našega gostovanja, Nerodna Avguština pod pravim šotorom!

Za vse izvedene predstave na švedskem smo iz rok predsednika društva, gospoda Cirila M. Stoparja, prejeli priznanje in zahvalo.

Druženje ob zvokih harmonike nas je mikalo, a  pred nami je bil prvi šolski dan za naša najmlajša igralca, do Slovenije pa 1900 km dolga pot!!! Vse šoferske kapacitete so bile na delu, naš potujoči dom se je zaustavil le za hrano – beri gorivo. V čisto primernih večernih urah smo bili že varno na domačem dvorišču.

Ohranjanje vrednot ostaja naš moto, saj le te ne poznajo meja. Jezik ni ovira, različnost je bogatenje pisanega mozaika, v katerega smo ponovno dodali kamenček pristnega doživetja.

Zahvaljujemo se Združenju slovenske izseljenske matice, gospodu Janezu Roglju in gospodu Zorku Pelikanu, državnemu sekretarju na uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, da smo lahko tudi tako uresničili naše kulturno poslanstvo.Zaklju?ek gostovanja in
Gledali??e Farsta
Erazem in potepuh - Pikina de?ela
Edini los, ki smo ga videli v muzeju skakalnice Holmenkoln
Danska in mostovi, voda, otoki,..
Pred andersenovim muzejem v Odensee

 

   
© Studio anima izdelava spletnih strani e-prospekt