Igra - gibalo življenja - Delavnica za pedagoške delavce


POTica

Igralska šola »POTica« - igra za življenje – od 2013
vodi  ANDREJA STARE, akademska igralka

Zakaj naj se otroci ukvarjajo z gledališčem?
Najbolj iskrene reakcije otrok po odrskem nastopanju nam zanova in znova sporočajo, da vsi potrebujemo aplavz in sprejetost, nagrado torej, ki se ne da meriti z ocenami, sekundami, metri, točkami, ampak zgolj z osebnim zadovoljstvom, sprejetostjo samega sebe, smehom in srečo, ki jo lahko delimo z drugimi.
Prav slednje – deljenje z drugimi, ustvarjanje in delo v skupini, je najbolj pomembno v gledališču. S pomočjo veščin pridobljenih v gledališkim studiu bojo otroci bolj samozavestni, vešči v odnosih, komuniciranju, prepoznavanju skritih pasti življenja ter nenazadnje, vešči javnega nastopanja.Vsekakor osnovna popotnica za življenje, ki jo v tekmovalnem svetu in svetu odtujenosti medčloveških odnosov (računalniki, mediji), pomanjkanju empatije oz. sočutja, žal ne prejmejo več vsi otroci.

 • Gledališče ni tekmovanje, gledališče je sodelovanje.
 • Gledališče ni prisila, je iskrena želja.
 • V gledališču nisi nikoli sam, ampak vedno obdan z ljudmi, ki ti pomagajo in s tem pomagajo sebi.
 • Osebnostne lastnosti, ki so v današnji družbi lahko tarča posmeha, so v gledališču zaželene in potrebne, saj obogatijo pisano preprogo življenja in je ne raztrgajo ( le kaj bi bil Sten brez Olija).
 • V gledališču ne sodimo in obtužujemo, ampak razumemo in sprejemamo.
 • Gledališče je pot k samemu sebi, je sprejetost samega sebe in to je osnova za srečnega in samozavestnega človeka.
 • Gledališče je odkrivanje svetov v nas samih in verjemite, da so naši predniki poskrbeli za to, da v sebi nosimo veliko več danosti, talentov, sposobnosti, kot mislimo.
 • In končno, gledališče je ena velika igra življenja, igra pa je bolj zdrava od mleka, je bolj sveža od vode, v igri smo svobodni in se imamo radi.

Kako poteka delo vigralski šoli POTica?

Vse poteka preko igralskega treninga.
Prva naloga mentorjev gledališkega studia je ustvariti okolje, kjer se bojo otroci počutili varne in sprejete. Le tako bojo lahko odkrivali nove svetove. Pomembna je  pot do cilja. Na gledališki poti bojo otroci odkrivali in se zeznanjali z različnimi gledališkimi stili, prvinami gledališča, tako se bomo skupaj odločili, kaj komu najbolj leži. Velik povdarek je na zaupanju, medsebojni pomoči, sodelovanju. Prav vse ideje bojo uslišane, vsak se bo lahko preizkusil v vsem, ne bo stranskih vlog, samo glavne, saj si jih bojo otroci ustvarili sami.
Spoznavali bomo:

 • Kako deluje gledališče – igralec, režiser, dramaturg, tonski tehnik, lučkar, scenograf, kostumograf, lutkovni animator,...
 • Zvrsti gledališča: klasično, lutkovno, improvizacijsko, musical, fizično, pantomima, senčno,...
 • Trenirali bomo igralčev glas, gib,petje, ples, občutek za prostorsko predstavljivost, ustvarjalni gib, kreativno pisanje, koncentracijo, spomin, ravnotežje, periferno videnje, čut za soigralce,...

Delo v gledališkem studiu bom vodila Andreja Stare, akademska igralka. Sem magistra alternativnega in lutkovnega gledališča, smer igra. Izobrazbo sem pridobila na DAMU, akademiji lepih umetnosti v Pragi. Z gledališčem se ukvarjam profesionalno, svoje delo pa me navdaja z ljubeznijo do življenja, pozitivno energijo in vrednotami, ki jih želim znova in znova predajati naprej.
V gledališkem studiu  kot mentorji sodelujejo tudi drugi uveljvljeni ustvarjalci s področja gledališča, lutkarstva, plesa in petja.

POMEMBNE INFORMACIJE

 • Prostore imamo v novem prizidku doma krajanov Primskovo v Kranju, vadimo tudi na odru
 • Igralski trening poteka od septembra do junija
 • Skupine so oblikovane v več starostnih obdobij, številčno omejene
 • Delo poteka enkrat tedensko, dve polni uri
 • Letno pripravimo eno do dve produkciji, lahko tudi gostujemo
 •  ŠOLNINA40 eur (ddv je že vključen)

OSTALE INFORMACIJE: 041 895 404
Andreja Stare, akad. igralka

NAGRADA:
2016 – prvič se udeležimo SREČANJA OTROŠKIH IN GLEDALIŠKIH SKUPIN Slovenije (JSKD Slovenije), med 235 skupinami se uvrstimo na državni – najvišji nivo, kjer osvojimo ZLATO PRIZNANJE za predstavo PRIHAJAJO KLOVNI ( več glej ZANIMIVOSTI)

Klikni za povečavo
© Studio anima izdelava spletnih strani e-prospekt